Tot ce trebuie sa stii daca vrei sa optezi pentru energie regenerabila cu ajutorul panourilor solare fotovoltaice

 

Vrei sa iti conectezi locuinta la o sursa de energie regenerabila deorece stii ca reprezinta solutia perfecta de reducere a costurilor de intretinere si este cea mai eficienta metoda de a deveni independent energetic ?

Iata tot ce trebuie sa stii despre avantajele acestora, din ce este compus sistem complet de energie regenerabila, cum aleg panourile fotovoltaice care mi se potrivesc, de cate panouri am nevoie cat si documentatia necesara pentru obtinerea autorizatiei de montare pentru panourile fotovoltaice.

Avantajele panourilor fotovoltaice:

  • Reducerea poluarii mediului inconjurator deoarece acestea utilizeaza energia solara, o resursa regenerabila si inepuizabila
  • Costuri scazute la factura de energie electrica, deoarece acesata va fi produsa de soare iar energia solara este gratuita.
  • Independenta energetica. Energia solara ofera independenta energetica. Daca ai ales instalarea panourilor solare pe acoperis, vei avea o sursa independenta de energie electrica, care va fi numai a ta. In plus, instalarea unor panouri solare fotovoltaice pe acoperisul locuintei va aduce, cu siguranta, o reducere considerabila a costurilor pentru factura de energie.
  • Mentenanta redusa si rezistenta in timp. Acestea au o durata de viata indelungata si necesita intretinere minima ( Curata-le periodic, de cateva ori pe an, cu apa calda si detergent, deoarece praful si mizeria pot scadea semnificativ eficienta lor. Ai grija sa nu fie umbrite. Atentie la unchiul la care sunt montate ca sa fie cat mai eficiente si sa se realizeze o buna captare a energiei solare (un unghi bun de inclinatie pentru Romania ar fi 34-35 grade.



Cum functioneaza panourile fotovoltaice?

Panourile fotovoltaice sunt dispozitive moderne ce folosesc radiatia solara ce transforma lumina de la soare in energie electrica care se poate folosi pentru consum. Acestea sunt fabricate din materiale speciale, care absorb caldura si lumina soarelui prin celulele care intra in componenta lor. Celulele transforma caldura si lumina, pe care le elibereaza ulterior sub forma de energie. Dupa cum bine stim, energia solara este o sursa de energie pe care o putem exploata gratuit fara a polula mediul inconjurator, o sursa de energie regenerabila. Panourile fotovoltaice sunt mai eficiente atunci cand afara este insorit dar nu necesita lumina directa de la soare pentru a functiona, ele producand o cantitate considerabila de energie electrica si in sezonul rece sau in zilele cui nori.

Mai mult decat atat, surplusul poate fi stocat sau injectat in retea, generand astfel un venit suplimentar.

Din ce este compus sistem complet de energie regenerabila cu ajutorul panourilor fotovoltaice?

1. Panouri fotovoltaice - acestea pot fi monocristaline, policristaline si amorfe (tip film) .

Panourile fotovoltaice monocristaline sunt cel mai vechi si mai bine realizate tipuri de panouri fiind fabricate dintr-un un singur cristal de siliciu cu un grad mare de puritate, motiv pentru care ofera performante mai bune cu aproximativ 15- 20% decat panourile solare policristaline. Randamentul sau se datoreaza puritatii siliciului si faptului electronii nu se pierd in bucatile de cristal, cum se intampla la panourile policristaline. Nu ocupa o suprafata mare pe acoperis iar durata medie de viata a panourilor solare monocristalice este aproximativ 25-30 de ani.
Comparativ cu modulele policristaline, panourile fotovoltaice monocristaline au performante mai mari in aceleasi conditii de iluminare.

Panourile fotovoltaice policristaline – acestea au un sistem de fabricatie mault mai simplu – siliciu brut este topi si turnat intr-o matrita patrata care urmeaza sa fie racita ulterior, apoi este taiata in bucati patrate. Dezavantajele acestora este ca au o eficienta mult mai sdcazuta decat panourile solare monocristaline. Sunt oarecum fragile si se pot sparge daca sunt lovite iar prin comparative aceeasi Suprafata de module fotovoltaice policristaline produic mai putina energie fata de modulele monocristaline.


Panourile Fotovoltaice amorfe (tip film)  – aceste sunt fabricate prin integrarea unui strat subtire (sau mai multe straturi) de materiale fotovoltaice sau film subtire, pe un substrat (spre exemplu plastic, sticla sau metal). Eficienta (au o rata de 7-10% in conversia energiei solare), iar unele materiale folosite la fabricarea lor au experimentat scaderi de performanta in timp. Datorita performantelor sale scazute acest tip de panou necesita un spatiu de instalare doua ori mai mare pentru aceeasi cantitate de energie.

2. Sistemul de prindere al panourilor – acesta este un element foarte important si ii trebuie acordata o atentie deosebita deoarece acesta asigura o prindere stabila a panourilor pe acoperisul casei sau in curte di trebuie sa fie un dispozitiv sigur care sa nu reprezinte un pericol pentru locuinta sau trecatori.

3. Invertor – acesta este un dispozitiv obligatoriu deoarece transforma energia solara, captata de panourile fotovoltaice, din curent electric continuu in current electric alternativ, current care poate fi utilizat ulterior pentru a alimenta dispozitivele leectrice din locuinta ta.Invertoarele pot fi de mai multe tipuri: On-grid (utilizate pentru sisteme fara stocare de energie si sunt conectate la reteaua electrica nationala, care preia parametrii retelei si transforma curentul continuu de la panourile fotovoltaice in curent alternativ, la aceiasi parametri ca reteaua electrica nationala ), Off-grid (folosite in cazul in care nu exista retea nationala in zona respectiva si folosesc obligatoriu un sistem de stocare.) , Hibride (acestea combina trasaturile primelor doua tipuri de invertoare). Atentie! Este de preferat ca invertorul sa aiba aceeasi durata de viata ca a panourilor solare in sine.


4. Circuit electric - acesta are rol de cablare dintre panourile fotovoltaice si invertor, dintre invertor si acumulatori, dintre invertor si tabloul electric. Cablarea dintre invertor si panourile fotovoltaice se face folosind cabluri speciale. Gruparea panourilor fotovoltaice in siruri (conectare serie) se va tine cont de parametrii invertorului (curent si tensiune) si cablarea dintre acumulatori si invertor sau dintre invertor si tabloul electric. Este recomandat a se crea trasee cat mai scurte.


5. Contor - Cu ajutorul contorului de energie electrica puteti masura cu exactitate energia electrica ce trece printr-un punct de masura. Contorul clasic are un singur sens, dinspre sistemul energetic national spre consumator. Contorul cu dublu sens (contoare inteligente) contorizeaza energia consumata, dar si energia produsa. Pentru a da energie electrica in sistemul energetic national, adica a fi prosumator, ai nevoie obligatoriu de un contor dublu sens inteligent (smart-meter) care poate fi accesat de la distanta pentru a fi evaluat atat consumul lunar/anual, cat si pentru a face verificari a parametrilor de functionare ai retelei electrice sau pentru a realiza tendinte de consum/productie in vederea imbunatatirii sistemului.

Contoarele electrice trebuie sa fie omologate de catre distribuitorul de energie electrica

Inlocuirea contorului clasic cu unu dublu-sens este responsabilitatea operatorului de distributie si se face de asemeni pe cheltuiala lui, ca urmare a eliberarii certificatului de racordare.


6. Acumulatori (baterii) - acestia au rolul de a stoca energia produsa de panourile fotovoltaice pentru a folosi atunci cand este necesar.




Cum aleg panourile fotovoltaice care mi se potrivesc si de cate panouri am nevoie?


Cand alegi panourile fotovoltaice este important sa stii dimensiunea spatiului de montare a acestora cat si la consumul de energie electrica al locuintei.

Una din cele mai simple si usoara metode de estimare a consumului de electricitate este sa te uiti pe facturile la energie electrica din ultimul an pentru a verifica consumul tau anual de energie electrica.

Pentru a sti de cate panouri ai nevoie pentru a-ti acoperi consumul de energie electica exclusiv cu ajutorul panourilor fotovoltaice ai nevoie .



De exemplu : pornim de la un consum de 300kw/luna. Acest consum il impartim la 30 de zile si aflam media lunara de consum/zi. Pentru exemplul nostru 300kw/30 zile = 10kwh energie consumata pe zi.

Acum ca sa aflam de cate panouri fotovoltaice sunt necesare pentru casava trebui sa impartim cei 10kwh la un coeficient de 3.3 si aflam ca coeficientul de putere instalata este de 3.3 kw. Aceasta este puterea instalata de productie necesara care trebuie sa o ofere panourile fotovoltaice. Deci energia se masoara in KWh si puterea instalata in KW. ( panourile chiar daca au puterea instalata de 3 KW NU produc 3KWh (energie) in fiecare ora din zi ci in cele mai multe ore doar partial, din acest motiv FOLOSIM acel coeficent de 3,3 MEDIA ZILNICA ANUALA. Iarna aceeasi putere instalata de productie va produce mai putina energie, pe cand vara cu mult mai mult, chiar si de 5-6 ori puterea instalata.)


Pentru a calcula necesarul de panouri trebuie sa stim care este puterea unui panou fotovoltaic. In cazul unui panou monicristalin de 540W avem nevoie de 6 panouri fotovoltaice de 540 W/bucata



Documente necesare pentru obtinerea autorizatiei de montare pentru panourile fotovoltaice.


Inainte de a te apuca sa montezi panourile solare pentru a obtine energie pentru uz casnic, ai nevoie de autorizatii, avize si acte pentru o putere instalata mai mare de 400 kW.


Certificat de urbanism - emis de primaria locala.

Acte necesare:

  • cerere tip
  • acte de proprietate, cadastru, extras de carte funciara
  • contractul de vanzare-cumparare, act de mostenire si intabulare a dreptului de proprietar
  • buletin sau carte de identitate a proprietarului
  • dovada platii taxei pentru eliberarea certificatului de urbanism
  • plan cadastral de scara 1:500 si 1:2000 si planuri topografice de incadrare, eliberate de oficiul de cadastru si publicitate imobiliara
  • planul situatiei actuale si propunerea noua
  • scurt memoriu ce cuprinde scopul solicitarii

Acord si aviz de mediu - emise de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM), de Autoritatea publica centrala pentru protectia mediului sau de Autoritatea publica teritoriala pentru protectia mediului (ATPM).

Actele necesare emiterii avizului de mediu:

  • Notificare
  • Proiect de plan
  • Dovada publicarii celor doua anunturi in ziar.


Actele necesare emiterii acordului de mediu:

  • cererea pentru eliberarea acordului de mediu
  • certificatul de urbanism
  • planul de situatie anexat la certificatul de urbanism
  • planul de incadrare in zona
  • dovada platii pentru evaluarea initiala a solicitarii.


Aviz de la Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) -

Acte necesare:

  • cerere pentru solicitarea avizului
  • certificatul de urbanism
  • memoriu tehnic arhitectura
  • plan de incadrare in zona
  • plan de situatie scara 1:500 sau 1:2000
  • proiect DTAC
  • cartea de identitate a proprietarului
  • actul de proprietate sau de inchiriere


Avizul de salubritate - emis de firma de salubritate locala.

Acte necesare:

  • cartea de identitate a proprietarului
  • actul de proprietate sau inchiriere
  • dovada platii taxei

Aviz ISU - emis de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta. Acte necesare:

  • cerere tip in doua exemplare
  • certificatul de urbanism
  • documentatia tehnica la faza de proiectare pentru autorizatia de construire
  • referatul emis de persoana care a verificat proiectul pentru securitatea la incendiu
  • planul de situatie scara 1:500 sau 1:2000
  • inventar cu lista documentelor depuse

Aviz de telefonizare - emis de furnizorul de telefonie.

Documente necesare:

  • Cerere tip
  • Certificat de urbanism
  • Planul de situatie scara 1:500 sau 1:2000
  • Planul de incadrare in zona


Aviz de amplasament furnizor de energie - emis de operatorul de energie electrica.

Acte necesare:

  • cerere tip
  • certificatul de urbanism
  • planul de incadrare in zona, la scara, vizat de emitentul documentului si anexat la certificatul de urbanism
  • plan de situatie
  • studiu de coexistenta pentru stabilirea gradului de compatibilitate cu reteaua electrica
  • dovada achitarii taxei


Avizul tehnic de racordare - emis de operatorul de distributie electrica.

Acte necesare:

  • cerere tip
  • mandatul gratuit
  • avizul de amplasament/acord unic
  • studiul de solutie pentru racordare la reteaua electrica
  • datele tehnice si energetice ale locului de consum
  • certificatul de urbanism
  • planul de situatie scara 1:500 sau 1:2000
  • planul urbanistic zonal
  • autorizatia de construire a obiectivului
  • actul de identitate
  • actul de proprietate


Autorizatia de construire - emisa de primaria locala.

Actele necesare:

  • cerere tip
  • actul de proprietate
  • declaratie pe propria raspundere cu privire la faptul ca nu exista litigii asupra imobilului
  • certificatul de urbanism
  • extrasul de plan cadastral actualizat
  • extrasul de carte funciara actualizat
  • avize si acorduri stabilite prin certificatul de urbanism
  • documentatia tehnica pentru obtinerea autorizatiei de constructie
  • contract cu o firma de salubrizare pentru transportarea deseurilor rezultate din construire
  • dovada privind plata taxei

In cazul in care doriti sa vindeti surplusul de energie sistemului centralizat de energie aveti nevoie si de certificat de racordare si de licenta de producere si acreditare a energiei electrice.

Toate documentele mentionate sunt necesare pentru panourile fotovoltaice, nu si pentru cele termice. 


SURSE:

https://ziare.com/panouri-solare/aprobari-necesare-montare-panouri-solare-1721143

https://www.pauzadestiri.ro/2022/01/aprobarile-avizele-si-documentele-de-care-ai-nevoie-pentru-montarea-panourilor-solare-fotovoltaice/

Panouri fotovoltaice

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt revizuite inainte de a fi postate